Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar?

Er komen veel dingen op u af, wanneer u zich aan het oriënteren bent op de woningmarkt. Makelaars Nijmegen begrijpt dit en legt u graag uit welke makelaar u nodig heeft. Bent u op zoek naar een woning? Dan bent u aan het juiste adres bij een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar ondersteunt, helpt en begeleidt u bij de aankoop van onroerend goed. Ziet u bijvoorbeeld op tegen de onderhandeling? Dan doet de aankoopmakelaar dit voor u. Het is prettig als u hulp krijgt bij de zoektocht, de bezichtiging, de koopakte en de afhandeling van de aankoop.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Wilt u zelfstandig de woning kopen? Zonder hulp van een aankoopmakelaar? Dat is mogelijk. Het is namelijk niet wettelijk verplicht om samen te werken met een makelaar. Echter raden wij u wel aan om een aankoopmakelaar in te schakelen, omdat;

  • De werkzaamheden die komen kijken bij de zoektocht en de onderhandelingen kosten veel tijd. Een aankoopmakelaar verricht veel werk voor u en zorgt voor al het contact tussen de verschillende partijen.
  • Een aankoopmakelaar weet hoe de woningmarkt werkt. Het is zijn of haar dagelijkse bezigheid. Een aankoopmakelaar kent alle ins and outs. Voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij of zij direct weet wanneer een woning op de markt komt en wellicht interessant voor u kan zijn.
  • Een aankoopmakelaar ontfermt zich over al het papierwerk. Hier hoeft u zich niet mee bezig te houden.
  • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel verbonden met een woning. U bent misschien op slag verliefd op een woning. Een aankoopmakelaar geeft u betrouwbaar en onafhankelijk advies.
  • Een aankoopmakelaar merkt gebreken op en deelt deze met u. Een aankoopmakelaar weet exact hoe er onderhandeld dient te worden.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Kiest u voor een aankoopmakelaar? Dan zitten hier kosten aan verbonden. Makelaarskosten worden ook wel makelaarscourtage genoemd. Het is een vergoeding die u aan de aankoopmakelaar betaalt voor de geleverde diensten. Het is prettig om vooraf een beeld te hebben van de kosten. Hieronder geven wij informatie over verschillende tarief mogelijkheden. Wilt u een exact bedrag weten? Vraag dan via onze website een vrijblijvende offerte aan.

  • Vast tarief; van tevoren spreekt u met de makelaar af voor welk tarief de makelaar de werkzaamheden uitvoert.
  • Percentage van de aankoopsom; bij deze optie betaalt u een percentage van de aankoopprijs. In de meeste gevallen is dit 1,5% van de aankoopsom.
  • Prestatietarief; bij dit tarief ontvangt de makelaar een vergoeding naar prestatie. In dit geval gaat het erom dat de makelaar de deal probeert rond te krijgen voor een zo laag mogelijke prijs. Voorbeeld; het lukt de makelaar om op €180.000,- uit te komen, terwijl de originele vraagprijs €200.000,- was. U betaalt vervolgens 5% over €20.000,- aan de makelaar.

Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar en maken geen deel uit van de kosten koper. Wel mag u de kosten voor een taxatierapport en de kosten bij de notaris aftrekken van uw inkomsten. Houdt u hier rekening mee tijdens de opgaaf van uw inkomstenbelasting?

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Nijmegen?