Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Wanneer u op zoek bent naar een woning, dan kunt u de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Bent u van plan uw woning te verkopen? Dan bent u bij een verkoopmakelaar aan het juiste adres. Van tevoren spreekt u met elkaar af welke werkzaamheden de verkoopmakelaar voor u uitvoert. De meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar leest u hieronder;

 • Het bepalen van de vraagprijs
 • De woning verkoopklaar maken
 • Gesprekken voeren met geïnteresseerden
 • Een koopcontract opstellen

Wij raden u aan om samen te werken met een verkoopmakelaar. U verkoopt waarschijnlijk niet dagelijks onroerend goed. Een verkoopmakelaar kent het vak ontzettend goed. Uw keuze om wel of niet samen te werken met een verkoopmakelaar hangt af van een aantal factoren. Heeft u zelf kennis van de woningmarkt en bijvoorbeeld geen haast met de verkoop? Dan wilt u misschien eerst zelf proberen de woning te verkopen. Heeft u echter geen of weinig kennis van makelaardij of spoed bij de verkoop? Dan raden wij het zeker aan om een verkoopmakelaar in te schakelen.

Vraagprijs bepalen

Bij verkoop van een woning is de eerste stap het bepalen van de vraagprijs. Hiervoor voert de verkoopmakelaar onderstaande stappen uit;

 • Kijkt naar vergelijkbare woningen
 • Onderzoekt of er toekomstplannen zijn in uw buurt
 • Bekijkt de woninggegevens in het Kadaster
 • Vraagt naar uw persoonlijke situatie en uw wensen

Heeft de makelaar alle nodige informatie, dan zal de vraagprijs aan u voorgelegd worden. Bent u het eens met de vraagprijs? Dan is deze stap afgerond.

Woning verkoopklaar maken

Nu de vraagprijs duidelijk is, wordt de woning gereed gemaakt voor verkoop. Dit noemt men; de woning verkoopklaar maken. Hiervoor voert de makelaar onderstaande stappen uit;

 • Er wordt beeldmateriaal ontwikkeld, met andere woorden de woning wordt gefotografeerd.
 • De woning wordt op het internet geplaatst.
 • In de meeste gevallen wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld.
 • Uiteraard worden alle afmetingen van uw woning genoteerd.

Evenals bij een aankoopmakelaar, overlegt u vooraf welke werkzaamheden de verkoopmakelaar voor u uitvoert. Wij geven u enkel een idee van de meest voorkomende werkzaamheden van makelaars.

 Overleggen met geïnteresseerden
Staat de woning online? Dan is het daadwerkelijke verkoopproces begonnen. Geïnteresseerden kunnen reageren op de woning. De verkoopmakelaar gaat met geïnteresseerden in gesprek. Doordat makelaars elke dag met mensen werken, weet een verkoopmakelaar binnen no-time of iemand daadwerkelijk geïnteresseerd is en eventuele koop overweegt.

 Koopcontract ontwikkelen

Heeft de verkoopmakelaar een geschikte kandidaat gevonden? Dan is de volgende stap; het ontwikkelen van het koopcontract. De makelaar neemt het contact op zich met de potentiele kopers. Uiteraard houdt de makelaar u op de hoogte van alle ontwikkelingen. U bent en blijft altijd diegene die het definitieve akkoord geeft op het eindbod. De laatste stap die een verkoopmakelaar veelal uitvoert is u in contact brengen met de notaris. Bij de notaris worden alle officiële documenten getekend en vervolgens is de koop definitief.

Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

U bent niet verplicht om samen te werken met een verkoopmakelaar. Het hangt van uw eigen kennis en persoonlijke situatie af of u hulp nodig heeft van een makelaar. Heeft u zelf ervaring met verkoop van onroerend goed? Of heeft u geen haast bij de verkoop? Dan is het begrijpelijk als u zelf de woning wilt verkopen. Heeft u wel hulp nodig? Makelaars Nijmegen staat voor u klaar!

Meer weten over makelaardij?

Heeft u na het lezen van de informatie over aankoopmakelaar en deze pagina nog vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met de makelaars uit regio Nijmegen. Zij helpen u graag!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Nijmegen?